IVEO testar Google Glass

Det har den senaste tiden pratats mycket om en av Googles senaste stora satsningar, Google Glass. Glass, som presenterades under spektakulära former under 2012 års upplaga av Google I/O är enligt vissa framtidens sätt att interagera med teknik, medan andra avvisar det som ännu en överhypad pryl utan något egentligt användningsområde. IVEO fick under sommarens upplaga av London LeWeb möjlighet att testa Google Glass och blev positivt överraskade.

Google Glass – Första intryck

Det första intrycket vi fick av Google Glass är att man faktiskt inte ser helkonstig ut med de på. De har en bra passform, och även om själva kameran och sensorn fortfarande är relativt stora, så känns det inte som att något är i vägen eller störande för synfältet. Designen är, som mycket annat Google gjort den senaste tiden, enkel och stilfull. Det är rena linjer och det känns som att Google har försökt göra tekniken så tillgänglig och simpel som möjligt för användarna.

Under tiden vi testade utvecklarexemplaret (Google förväntas släppa en färdig version till konsumenter i slutet av 2013) fick vi även möjlighet att använda Google Glass gränssnitt. Du interagerar med Google Glass genom röststyrning eller genom tryckgester på sensorn som sitter på den högra bågen. Gränssnittet är enkelt och relativt intuitivt. Du ser en liten ”skärm” uppe i den högra delen av ditt synfält som förmedlar information som vädret, sökresultat, bilder, videos, aktiekurser etc.

För att ta en bild eller spela in video med Google Glass säger man exempelvis ”Ok, Glass. Take a picture/Record a video”, och Google Glass tar automatiskt en bild/video som visas på skärmen. Inledningsvis är det för sådant här vi tror att Glass kommer att användas. Det är enklare och smidigare än att behöva ta upp en telefon och klicka dig fram till kameran och gör det så mycket enklare att dokumentera din vardag.

Utvecklare har redan nu möjlighet att skapa applikationer till Google Glass och vi tror att det finns stor potential att utveckla helt nytänkande och intressanta applikationer som kan revolutionera hur vi tänker kring applikationsutveckling.

Sök

Googles primära produkt är som vi alla vet sök med dess tillhörande reklam. Söken har även en stor plats i Google Glass och det är enkelt att söka efter det man önskar eller få vägbeskrivningar via Google Maps. Istället för att ta fram telefonen för att knappa in rätt adress kan man nu säga ”OK Glass, give me directions to Central Park”, och du får omedelbart upp beskrivningar direkt på skärmen. Problemet är inledningsvis att rösttolkningen är lite sisådär och du måste uttala vissa fraser precis så som Google Glass förväntar sig. Det är något som Google säger att de aktivt arbetar med att utveckla innan konsumentversionen släpps i slutet av 2013.

Sammanfattning

Google Glass är fortfarande en produkt som är i sin linda. Enheten vi testade var enbart ett utvecklarexemplar och vi hann inte riktigt använda den i ”riktiga situationer”, exempelvis när du plötsligt vill kunna ta en bild eller när du vill söka efter ett bra café i närheten. Man kunde dock direkt få känslan av att det här är den väg utvecklingen kommer gå i framtiden. Vi kommer få mer av det som kallas ”wearable tech”, alltså teknologi som vi bär på oss hela tiden. Det är något som kommer påverka hela vår bild av hur teknik fungerar och vad vi använder den till. Många nya dörrar kommer öppnas och det känns inte längre som att scenarion från exempelvis filmen Minority Report, med reklam riktad specifikt till dig och din blick, är helt omöjliga.

Vi på IVEO är mycket spända över den fortsatta utveckling och de oundvlikliga krockarna mellan privatliv vs teknisk utveckling och allt vad det innebär. Vi kommer följa utvecklingen av Google Glass mycket nära och hoppas på att själva få lägga beslag på ett utvecklarexemplar så snart som möjligt!

Skrivet den 10 juni av

Vilhelm Josander

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>