PhoneGap – Utveckling och implementation – så fungerar det

Vi har fått ett ökat antal förfrågningar om applikationer implementerade i Phonegap (nuvarande Apache Cordova). Nedan avser vi förklara vad PhoneGap är för någonting. Hur det fungerar och vilka det passar för.

Vad är Phonegap / Apache Cordova?

Phonegap är ett mobilt open-source-ramverk producerat av Nitobi. Ramverket tillåter utvecklare att använda webbaserade utvecklingsspråk (HTML5, CSS3 och JavaScript) istället för exempelvis Objective C när man utvecklar applikationer. En webbapplikation som kapslats in med Phonegap är en hybrid mellan en webbaserad och ”native”-applikation. Phonegap köptes 2011 av Adobe som placerat Phonegap inom Apache Software Foundation under open-source licensieringen MIT.

Hur jobbar vi med Phonegap?

Phonegap är ett grymt verktyg som tillåter oss att producera applikationer med EN kodbas men samtidigt nå alla relevanta plattformar – på deras respektive mobila marknader (App Store, Google Play mfl.). Därtill kan man även lägga en version i helt online. För att bibehålla en naturlig känsla i applikationen använder vi oss av exempelvis Sencha Touch som bas (ett snabbt och skalbart gränssnitt för mobila enheter). Vi rekommenderar inte Phonegap för applikationer som har stort behov av hårdvaruprestanda – läs då istället mer här.

Lite mer tekniskt

Phonegap tillåter oss utvecklare att komma åt ett visst antal av mobiltelefonens APIer för att kunna utnyttja dessa i diverse funktioner. De huvudsakliga APIer som Phonegap för närvarande stödjer är:

  • Accelerometer – Mäta och känna av enhetens rörelse och lutning (rörelsesensorer)
  • Kamera – Använd enhets kamera för att fotografera och filma
  • Kompass – Få information om hur enheten är placerad
  • Uppkoppling – Utnyttja enhetens uppkoppling
  • Kontakter – Utnyttja enhetens adressbok
  • Enhetsinformation – Samla information om enheten (exempelvis UDID för att verifiera enheten)
  • Geolocation- Samla geografisk information
  • Mediafiler – Spela in/spela upp mediafiler
  • Offline funktionalitet – Använd enhetens lagring

PhoneGaps webbplats kan man läsa mer om ramverket och dess API:er i detalj. Har du några frågor eller har för avsikt att utveckla en applikation i PhoneGap – kontakta oss på info@iveo.se.

Skrivet den 6 maj av

Per Almhorn

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>