Internetdagarna 2012

Varje år omfattar några självklara events för oss webbutvecklare att besöka. Internetdagarna (med WordCamp Stockholm) var, i år, en av dessa. Jag (Markus Sackemark), Per Almhorn och Vilhelm Josander från IVEO var på plats för eventets mest intressanta händelserna. Läs nedan för att ta del av våra favoritögonblick från årets internetdagar.

Först och främst, Internetdagarna är en konferens som arrangeras av Stiftelsen för Internetinfrastruktur (.SE) och hålls årligen i Stockholm. I år var trettonde gången konferensen arrangerades och den ägde rum på Stockholm Waterfront Congress Center.

IIS sammanfattar själva konferensen på ett eminent vis:

Här möts representanter för teknik, tjänster och media med företrädare för frågor om användning och politik. Offentlig sektor möter det privata näringslivet. Entreprenörer bekantar sig med forskare, beslutsfattare lyssnar till utvecklare. Under konferensen kan du lyssna till, och inspireras av keynotes i världsklass och fler än hundra talare under ett fyrtiotal seminarier, debatter och specialiserade workshops.

I syfte att få ta del av så mycket som möjligt gick vi åt varsitt håll och lyssnade på de allra flesta föreläsningar och workshops som berörde utvecklingen av internet. Dag 1 handlade uteslutande om WordPress (WordCamp), Dag 2 & 3 bjöd på mer allmänna föreläsningar och paneldebatter med intressanta profiler i talarstolen.

Dag 1 – WordCamp (En hel dag tillägnad WordPress)

Vi på IVEO kunde inte känna oss mer på hemmaplan under denna dag eftersom WordPress är det CMS som vi i huvudsak jobbar med. Här diskuterades best practise för allt från hur man optimerar cachning till att sätta upp bäst uppsättningar användarrättighetsstrukturer för stora webbplatser. Särskilt intressant tyckte vi det var att lyssna på IT-beställarna Christina Lingdén och Henrik Löwenhamn från Riksantikvarieämbetet som berättade hur de har valt att bygga och strukturera sitt nya intränat i WordPress.

Dag 2 – Internetdagarna

Dag nummer två, vilken var den första dagen för den egentliga konferensen, bjöd på många intressanta föreläsningar. Eftersom vi själva arbetar med hosting i främst linuxmiljöer tyckte vi det var mycket intressant att lyssna på ”Mästarna av skadlig kod” och sedan ställa lite frågor kring skillnader i servermiljöer. Vi fick även lyssna på en keynote av Lawrence Lessig, juridikprofessor vid Stanford Law School, där han diskuterade problemen och framtiden kring digitalt upphovsskydd. Efter en god lunch med mingel och rundvandring kring de utsällande företagen lyssnade vi bland annat på en paneldiskussion om ”Teknik och tjänster för framtidens TV” där bland annat Magine presenterade sin lösning. Efter att ha lyssnat på denna diskussion kan vi definitivt fastslå att webb-TV fortfarande befinner sig i sin linda och kommer att utvecklas enormt de kommande åren.

Dag 3 – Internetdagarna

Tredje och sista dagen i Waterfronts stora konferensanläggning var i min mening den mest intressanta. Keynotespeaker av intesse denna dag var professor Jan Gulliksen (ordförande i regeringens digitaliseringskommision) som pratade om hur IT tillämpas i landsting och annan offentlig sektor. Intressant var att höra hur analoga arbetsförfaranden har ersatts med moderna system som underlättar och effektiviserar hur man arbetar i offentlig sektor, men också problematiken med segregerade system och trångsynta IT chefer/beställare som står i vägen för fulländade system och högre grad av effektivitet.

Därefter besökte vi ett föredrag som behandlade cookie-lagen. Vi höll oss vakna med viss ansträngning men tog inte med oss något annat än att man uppmuntras informera webbplatsbesökare att cookies sparas på vederbörandes dator, som var precis vad vi hade hört innan.

Innan vi satte oss på tåget tillbaka till Lund lyssnade vi på ”Swedish Startup Mafia” som var en paneldiskussion med veteranerna Andreas Ehn (Wrapp), Mattias Miksche (Stardoll), Jin Moen (Oriboo). Mycket intressant att höra vad detta gäng tyckte om startupklimatet i Sverige. Sessionen var inspirerande och genomsyrades av inspirerande personer som inte bara sätter Sverige på kartan, utan också arbetar med innovativa och spännande produkter.

Om Mattias eller Andreas, eller vem som helst för den delen, läser detta inlägg, spana in vårt projekt Studemia. Internetdagarna var, sammanfattningsvis, en mycket lyckad konferens som vi naturligtvis kommer besöka återigen nästa år.

Skrivet den 2 november av

Markus Sackemark

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>