Javascript – ett kraftfullt verktyg på webben

JavaScript – Lite historia

Javascript har egentligen inget att göra med språket Java, förutom just namnet (de delar dock även syntax med programspråket C). Det skapades ursprungligen av Brendan Eich under namnet mocha och ändrades senare till Livescript för att till slut ändra namn till Javascript. Språket har under åren främst använts för att göra webbplatser mer interaktiva och har körts i en webbläsares javascriptmotor, alltså inte på serversidan. I och med att webben utvecklades för att stödja allt fler enheter, webbläsare, filtyper och protokoll så utvecklades även användningen av Javascript. Flera javascript-bibliotek utvecklades för att förenkla användningen av javascript och snabba på för webbutvecklare.

Vart är vi idag?

Javascript har idag en självklar plats i princip alla webbplatser och webbapplikationer. Att man fortfarande kan välja att stänga av javascript i sin webbläsare känns märkligt men dock förståeligt ur ett säkerhetsperspektiv. Som tidigare nämnts har flera ramverk och bibliotek baserade på Javascript skapats av erfarna utvecklare för att underlätta användningen av språket. Bland dessa finns bland annat lite ”enklare” bibliotek som med enkla funktioner och objekt manipulerar DOM-trädet, skickar Ajax-requests osv.. Några av dessa är följande:

  • jQuery
  • prototype.js
  • Dojo Toolkit

Ur Javascript har det även växt fram hela ramverk i vilka du kan bygga applikationer som fungerar lika bra på en stationär dator som en mobil enhet. Framträdande exempel här är:

  • Sencha Touch
  • Ext.js
  • Appcelerator Titanium

Framtiden är redan här

Som tidigare nämnts så har Javascript framför allt varit något som använts ”client-side”, dvs att scriptet har exekverats direkt i en webbläsare och inte på servern. Den senaste tiden har dock lite mer kraftfulla språk baserade på Javascript, t.ex Node.js fått uppsving. Med Node.js kan du använda Javascript för att skapa server-side-applikationer, alltså applikationer som sköter all kontakt med servern och sedan serverar det till användarna. Det är främst baserat på Google’s V8 Javascript-motor vilken är den motor som används i webbläsaren Chrome.  Trots att det är en relativt ny teknik har vi på Iveo redan börjat bygga applikationer på detta sätt. Är ni mer intresserade av våra projekt kan mer läsas här.

Javascript är något som varit här länge och är här för att stanna. Tillverkarna av webbläsare försöker hela tiden pressa utvecklingen framåt och detta mäts ofta i hur snabbt en webbläsare kan läsa språket. Ju snabbare webbläsarna blir på detta, desto mer effektivt blir javascript.

 

Skrivet den 5 maj av

Vilhelm Josander

Kategorier: Case & Tankar Ny Teknik

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>