WordPress 3.5: ny och förbättrad hantering av media

WordPress utvecklas av ett ständigt växande community med Automattic och ett antal ”core developers” i förgrunden. Det släpps löpande nya versioner och för närvarande är den senaste versionen 3.4.2. Ofta görs mindre ändringar samt säkerhets- och buggfixar i små releaser men ibland kommer det en version med ett antal större förändringar. WordPress 3.5 är en sådan.

Den 5:e december räknar teamet bakom WordPress 3.5 att släppa versionen publikt, vad som dock är en fördel med plattformar som bygger på öppen källkod är att betaversioner har funnits tillgängliga ett bra tag. För cirka en vecka sedan släpptes det som kallas Release Candidate 1, vilken ska ha all funktionalitet för den riktiga versionen på plats och syftar egentligen till att alla ska ha möjlighet att testa den färdiga lösningen innan den släpps. Vi på IVEO följer löpande utvecklingen av WordPress och har testat den nya versionen sedan ett bra tag tillbaka. Vad är då egentligen nytt och vilka förbättringar kan göras på befintliga webbplatser?

Ny mediafunktionalitet i WordPress 3.5

wordpress-35-media

Det som länge har halkat efter i utvecklingen av WordPress är mediabiblioteket och de generella funktionerna för att hantera bild, video och uppladdade filer. Detta har istället lösts med diverse plugin från tredje part, något som absolut har fungerat bra, men bättre standardfunktionalitet har varit önskvärt under längre tid. Nu har man byggt om mediabiblioteket från grunden och förbättrat gränssnittet oerhört. Det är numera exempelvis ännu lättare att lägga till, editera och spara bilder. Även gallerier har fått sig lite kärlek vilket gör att man nu t.ex. kan ändra ordning med drag and drop.

Vi på IVEO är extra glada att den nya mediabläddraren bygger på några av våra favoritbibliotek som vi är flitiga användare av: Backbone.js och Underscore.js

Länkarna är borta

Det som för närvarande heter ”Länkar” i adminpanelen har tagits bort i WordPress 3.5. Detta var en kvarleva från när WP främst användes som bloggplattform och används inte i någon större utsträckning idag. Detta kan ses som en väldigt liten del, jag tycker dock det är viktigt för det visar dels att utvecklarna inte är rädda för att ta bort onödig funktionalitet och dels att WP idag inte är en plattform som främst används av bloggare. Man kommer dock kunna få tillbaka samma funktion genom ett plugin i fortsättningen, ska bli intressant att se hur många nedladdningar det faktiskt får.

Mindre ändringar

Som sagt sker det en del mindre ändringar vid varje release, här är några som kommer med i 3.5

  • En mer lättförståelig välkomstskärm
  • Full support för Retina-grafik
  • Ny grafik, knappar mm.
  • Ny färgväljare för teman
  • Förbättrad navigering med bara tangentbord

Nytt standardtema – Twenty Twelve

Att WordPress 3.5 kommer med ett nytt standardtema är förstås ingen jättenyhet för våra kunder och inget som gör att man bör uppgradera sin installation, men det är alltid intressant att se hur utvecklingen går till. Dessutom är Twenty Twelve det första temat som inte använder sig av blogginlägg på startsidan, vilket också understryker min poäng i avsnittet om länkarna – WP används till största del som CMS.

Utöver detta finns det också ett antal trevliga överraskningar för utvecklare med förbättrade API:er, buggfixar och liknande. Kort sagt: en bra version!

Skrivet den 26 november av

Per Almhorn

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>