Nyheter i Sencha Touch 2.2

sencha-touch-2-2

Vi på IVEO är förtjusta i moderna webbtekniker som underlättar utvecklingen av komplexa applikationer och därmed minskar kostnaderna för våra kunder. Ett ramverk som vi har gedigen erfarenhet med och som underlättar applikationsutveckling för mobila enheter är Sencha Touch, som i april i år uppdaterades till version 2.2. 

Överlag tycker vi att utvecklingen av Sencha Touch är mycket intressant och vi ser fram emot vad som kommer presenteras under sommarens kommande SenchaCon. Nedan kan ni läsa lite om vad den senaste versionen förde med sig för uppdateringar.

Sencha Touch – Tillgänglig för fler plattformar

Den huvudsakliga anledningen till att vi började arbeta med Sencha Touch var för att kunna bygga tids- och kostnadseffektiva iOS-applikationer. Idag ser det mobila landskapet helt annorlunda ut och Android har en nästan lika stor marknadsandel som iOS (i Sverige). Windows Phone börjar även det få en stadig skara användare vilket ställer större krav på att applikationer ska finnas tillgängliga på flera olika plattformar. Eftersom Sencha Touch-applikationer är byggda med webbtekniker som CSS3, HTML5 och JavaScript fungerar de numera lika bra på Android, iOS, Windows Phone och BlackBerry 10. Istället för att utveckla och underhålla 4-5 olika applikationer kan man med Sencha Touch utveckla en gemensam kodbas som sedan fungerar friktionsfritt på ovan nämnda plattformar.

Anpassa design efter plattform

I och med lanseringen av version 2.2 av ramverket har man introducerat möjligheten att enkelt anpassa designen av appen efter plattform. Om exempelvis en användare med en Windows Phone använder applikationen är designen anpassad för just Metro-gränssnittet. Om applikation istället används från en iOS-enhet så kan man ha en anpassad design för just iPad eller iPhone. Det här tillägget gör att Sencha Touch befäster sin position som en av de starkaste spelare i ”Cross-Platform”-fältet.

Prestandaförbättringar i Sencha Touch 2.2

Sencha presenterade under slutet av 2012 en prototyp av en mycket optimerad applikation byggd i Sencha Touch som de kallade för FastBook. Projektet fick mycket uppmärksamhet eftersom det presterade över all förväntan och uppvisade prestanda i paritet med native-applikationer, alltså sådana utvecklade för en specifik plattform. Mycket av de optimeringar som gjordes för denna prototyp har nu integrerats i Sencha Touch’s ramverk och betyder alltså att applikationer skrivna med det senaste versionsnumret får betydliga prestandaförbättringar. Utöver detta har man arbetat mycket med att förbättra debug-möjligheter för oss utvecklare, så att man enklare kan hitta problem och åtgärda dem.

Är ni intresserade av att förbättra ert företags mobila närvaro och använda effektiva verktyg för att nå ut till flera plattformar så hör gärna av er till oss så berättar vi mer om hur vi arbetar med Sencha Touch.

Skrivet den 15 juni av

Bruno Lanevik

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>