Utveckling i Sencha Touch

Ett ramverk som fått mycket uppmärksamhet på sistone är nya versionen av Sencha Touch. Vi på IVEO intresserade oss för detta ramverk tidigt och har med hjälp av detta utvecklat ett flertal applikationer.

Vad är Sencha Touch?

Sencha Touch är ett grafiskt JavaScript-gränssnitt som har för avsikt att efterlikna såväl utseende som känslan från traditionella mobila applikationer, t.ex ”native” iPhone-applikationer. Gränssnittet är byggt med enbart JavaScript, HTML5 och CSS3. Ramverket ligger licensierat under GNU GPLv3.

Hur jobbar vi med Sencha Touch?

Vi på IVEO har producerat ett flertal webbaserade applikationer med Sencha Touch som bas med mycket gott resultat. Flertalet av applikationerna har vi därefter kapslat in med PhoneGap (Cordova) för att kunna utnyttja offline-lagring för effektivare dokumenthantering, snabbare positionering/karthantering och förbättra grafiska funktioner. Med lanseringen av Sencha Touch 2 har ramverkets prestanda ökat markant vilket möjliggör snabbare applikationer än tidigare.

Lite mer tekniskt

 • Tillåter UI widgets, Ajax-anrop och DOM manipulation m.fl.
 • Är inte beroende av andra bibliotek.
 • Har en omfattande objektmodell med många fördefinierade och användbara element. Även enkel användning av HTML5 SQL Lite.
 • Har en mycket välstrukturerad kod.
 • Har hög kompatibilitet med i synnerhet iPhone och Android.

Vi ser att framtiden i approduktion ligger i skalbara webbapplikationer med en enad kodbas. Med moderna tekniker och gränssnitt (såsom Sencha Touch 2) behöver man inte producera separata applikationer för olika plattformar. Det möjliggör att köra applikationen såväl live i webbläsaren som på respektive mobiltillverkares app-marknader (om den kapslas in med förslagsvis Phonegap). Om inte det vore nog så går nya uppdateringar mycket snabbare att utveckla och deploya – eftersom de bara behövs skrivas på ett ställe.

Sencha Touch Charts

En mycket användbar tilläggsmodul till Sencha Touch är det hårdvaruaccelererade graframverket ”Charts”. Charts möjliggör illustrerande av avancerade grafer i Sencha Touch. Användaren kan  enkelt navigera sig i grafer genom handgester. IVEO har använt Charts för att visualisera bland annat försäljnings- och budgivningsstatistik.

För att testa en demo av Sencha Touch 2 som ramverk kan du klicka här. Observera att du måste besöka sidan med en webkit-baserad browser.

Läs mer om PhoneGap (Cordova) här

Är du intresserad av en applikation med Sencha Touch (och även PhoneGap) kontakta oss på info@iveo.se och läs mer om webbapplikationer här. Vi har även skrivit om uppdateringarna i Sencha Touch 2.2.

Skrivet den 3 maj av

Markus Sackemark

Skriv en kommentar

 • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

2 kommentarer

 1. Mats skriver:

  Kul att se att ni satsar på ST. Vi kommer släppa lite komponenter till ST snart, en scheduler till att börja med. Sneak peek här?

  http://www.sencha.com/forum/showthread.php?235635-VIDEO-Upcoming-Scheduler-for-Sencha-Touch

  Med vänlig hälsning,

  Mats