Webplatform.org ska äntligen sätta standarden för webbutveckling


När vi började med webbutveckling fanns det i stort sett bara en, kanske två, webbläsare man testade sin kod i – precis som i videon ovan. Nu är det inte ovanligt att man sitter med Chrome, Firefox, Safari, IE, Opera och dessutom olika versioner av dessa för att se till så det man skriver fungerar för alla. Det är ett problem, och inte bara för enskilda personer utan för hela det community som sysslar med webbutveckling, och det måste lösas. 

Nu har Adobe, Apple, Facebook, Google, HP, Microsoft, Mozilla, Nokia, Opera, och W3C gått ihop och skapat Webplatform.org. Siten ska vara en central plats för dokumentation av  standarder på webben och kommer inkludera specifikationer och kodexempel. Förutom det som ovanstående företag redan bidragit med i dokumentationsväg (Facebook har bland annat donerat större delen av sin HTML5-dokumentation) så är det ett öppet community för alla utvecklare som bygger resurser för en bättre webb, oavsett märke, webbläsare eller plattform.

Visionen med webplatform.org

Det är strukturerat ungefär som en wiki och är för närvarande bara i ett tidigt stadie (alpha) men målet är att det ska finnas resurser för alla kunskapsnivåer, alltifrån grundläggande om hur internet fungerar till omfattande dokumentation av Javascript. Sidan ska ha korrekta, aktuella och fullständiga referenser för varje del i klientutveckling och -design, den ska även inkludera djupgående dokumentation kring stödet i de olika webbläsarna och även innehålla tester för specifik funktionalitet. Tanken är även att ett API ska finnas så man kan bygga vidare på- och använda informationen på andra platser.

Från blogginlägget om Webplatform.org:

This site is really just the starting point for great things to come.  The goal of this site is to be the place to come for answers to your trickiest (and simplest) development and design questions about the Open Web Platform.

En stor anledning till att en sådan här typ av site kommer nu är förmodligen det evigt utskällda W3schools som ger intryck av att ha bra och tydlig dokumentation och många nybörjare hoppar glatt in där för att lära sig. Tyvärr finns det många felaktigheter på den sidan och det har länge funnits röster som hävdat att vi behöver en enhetlig dokumentation – och där är webplatform.org förhoppningsvis lösningen.

Vi kommer göra vårt och bidra till arbetet med Webplatform.org och hoppas att våra kollegor gör detsamma.

Skrivet den 9 oktober av

Per Almhorn

Skriv en kommentar

  • XHTML: Du kan använda följande taggar: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>